Laatste nieuws

In deze rubriek houden wij u op de hoogte van laatste nieuwtjes, regelgeving, nieuwe producten et cetera. Daarnaast kunt u hier ook onze publicaties lezen, welke wij recent en in het verleden hebben geplaatst. U leest meer over bijeenkomsten die we organiseren en welke mogelijkheden we bieden voor bedrijfsvoorlichting. Wist u bijvoorbeeld dat we ook lespakketten beschikbaar hebben? Hieronder enkele Hot Items van nu.

 

5.484 

5 october 2010 - Energie kost komende jaren telkens 50 euro meer

Energie kost komende jaren telkens 50 euro meer

 

DEN HAAG - Een gemiddeld huishouden gaat vanaf 2013 fors meer betalen voor gas- en elektriciteit. De energierekening valt dan jaarlijks zo'n 50 euro hoger uit. Dat bedrag kan voor een gemiddeld huishouden zelfs oplopen tot 200 euro per jaar na 2015. De stijging is het gevolg van de aanpassing van de subsidieregeling voor duurzame energie door het beoogde kabinet-Rutte/Verhagen.

 

 

Het nieuwe kabinet wil in de toekomst een deel van de steun financieren uit een opslag op de energierekening 100 miljoen in 2013 tot maximaal 300 miljoen 2015. De lasten worden gelijk verdeeld over burgers en bedrijven. De opslag wordt ook evenredig verdeeld over gas- en elektriciteitsverbruik. Een gemiddeld huishouden betaalt nu 1.668 euro per jaar voor energie.

 

 De lastenverzwaring gaat in over drie jaar omdat tot en met 2012 nog 90 miljoen per jaar beschikbaar is aan subsidiegeld voor duurzame energie.

Het CDA hield in het verkiezingsprogramma, waaruit de nieuwe maatregel afkomstig is, nog rekening met een stijging van de gemiddelde energienota met 80 euro per jaar. "Maar dat vonden we zelf ook wel erg ruim", zegt CDA-Kamerlid Ger Koopmans.

Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen van beoogd coalitiepartner VVD wil de nieuwe maatregel nog niet toelichten voordat de regeringsverklaring er is.

De huidige subsidieregeling - betaald uit de algemene middelen - bestaat sinds 2008. De producenten en organisaties die zich met windenergie bezighouden (NWEA) vinden het wel goed dat het geld straks bij de energiegebruikers wordt gehaald. Daarmee huldigt de nieuwe coalitie het motto 'de gebruiker betaalt', aldus een woordvoerder van NWEA.

Er is ook kritiek op de nieuwe regeling. Milieuorganisatie Greenpeace vindt het jammer dat er nog steeds een limiet is van 1,4 miljard euro. Het nadeel daarvan is dat veel producenten van duurzame energie niet weten of ze voor steun in aanmerking komen. "Een gemiste kans", aldus Rolf Schippers, campagnemedewerker klimaat en energie bij Greenpeace.

 

998.554 

Portfolio - Zonnepanelen

   Portfolio Zonnepanelen   

Enkele zakelijke opdrachtgevers